вівторок, 23 квітня 2019 р.

Становлення Нової української школи: нові завдання, оновлення простору та упровадження УДК в шкільних бібліотеках


18 та 22-23 квітня на базі Волинської обласної бібліотеки для юнацтва навчалися шкільні бібліотекарі, слухачі курсів Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти (ВІППО). Вони ознайомились з діяльністю книгозбірні в рамках різноманітних проектів, інноваційними формами роботи зі старшокласниками.
У вітальному слові директор бібліотеки А. С. Єфремова окреслила важливість реорганізації роботи книгозбірень в умовах децентралізації. Побажала учасникам навчання здобути нові знання, успіхів та досягнень у праці.
Згідно наказу №929 від 26.06.2017 Міністерства освіти і науки України «Про впровадження Універсальної десяткової класифікації в практику роботи бібліотек» книгозбірні навчальних закладів, в тому числі і шкільні, повинні перейти на систематизацію документів за УДК. Як краще організувати цей процес допомогла усвідомити та провела практичні заняття з систематизації книг завідувач відділу комплектування фондів та каталогізування документів С. Н. Єгорова.
Завідувач інформаційно-бібліографічного відділу Н. А. Ількевич розповіла про завдання бібліотек в час становлення Нової української школи, використання інформаційно-комунікаційних технологій, електронних бібліографічних баз даних книгозбірні на підтримку навчально-виховного процесу.
Завідувач науково-методичного відділу З. Г. Корчинська спілкувалася з присутніми щодо оновлення бібліотечного простору, трансформацію діяльності в сучасних умовах, про технологічні аспекти обслуговування користувачів, організацією обліку та звітності згідно сучасних вимог, методи та засоби покращення іміджу книгозбірні та висвітлення її діяльності у мережі Інтернет та соціальних мережах.
Працівники відділу читальних залів провели тематичний вечір пам’яті «Чорнобиль зазирнув у кожну долю». Спільно пригадали хронологію подій найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття, вшанували пам’ять тих, хто тридцять три роки тому захистив нас від страшного радіоактивного лиха, щиро поспівчували тим, кого гірка «зірка полин» змусила назавше покинути рідні домівки, заплатити здоров’ям за чуже недбальство…
Захід справив чималий емоційний вплив, тому шкільні бібліотекарі взяли до свого виховного арсеналу сценарій заходу та відеоматеріали до нього.
Сподіваємося, що здобуті знання допоможуть відкрити нові перспективи у впроваджені цікавих форм роботи та сприятимуть співпраці у залученні учнівської молоді до читання.

Немає коментарів:

Дописати коментар