четвер, 18 квітня 2019 р.

IV Міжнародний форум молодих бібліотекарів УБА «Бібліотека: Перезавантаження» у Харкові: зацікавлений погляд Влада Костюкевича

 
IV Міжнародний форум молодих бібліотекарів УБА «Бібліотека: Перезавантаження» відбувся 11-12 квітня 2019 року у м. Харків у приміщенні Навчально-бібліотечного комплексу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.
Форум розпочався вступним словом Олексія Чмиря, державного експерта Директорату державної мовної політики Міністерства культури України. Вітальне слово надали Вікторії Польовій, голові Молодіжної секції, ВГО Українська бібліотечна асоціація, Тетяні Борисовій, членкині Президії ВГО УБА, та Людмилі Глазуновій, голові Харківського обласного відділення ВГО УБА.
Після чого розпочалось планерне засідання. У доповідях бібліотеку порівнювали і ототожнювали із арт-простором, майданчиками освіти, експериментів, інновацій та інклюзії. Велася мова про соціально-економічну роль бібліотек, тенденції, пов’язані із ними та про запити та очікування суспільства.



Після відкриття форуму відбулась панельна презентація, у якій доповідачами були чотири координатори центрів «Вікно в Америку» із Запоріжжя, Харкова, Житомира та Києва. Вони поділились своїм досвідом перебування в США та розповіли про рівень бібліотечного обслуговування у цій країні. Американка за походженням, Маджия Крауз, керівник програми «Американські центри» від Посольства США в Україні, взяла активну участь в презентації сучасних тенденцій розвитку бібліотечної справи, що відповідало темі цієї дискусії.
Після доповідей форум поділився на два потоки, так звані сесії. Протягом двох днів, паралельно тривали виступи на різні теми. Перша сесія, «промоція», розглядала теми, на яких мені випала нагода побувати: «PROчитання: сучасні бібліотечні формати промоції книг серед молоді», «Читачі: книги не обов'язково мають бути паперові», «Сервісу бути. Івенти, що ощасливлюють», «Бібліотечні аудіопідкасти як дієвий засіб промоції читання».
Друга сесія, яка тривала паралельно першій, називалась «технології», де мене зацікавили теми «Принципи FAIR для поширення даних» та «Бібліотеки та штучний інтелект у ХХІ». Прикро, що люди не можуть бути в двох місцях одночасно, і багато тем було обговорено без моєї участі. Серед них були: «Формування мотивації до читання у дітей молодшого шкільного віку на прикладі коміксів українською мовою від видавництва “Ірбіс Комікси”», «Книжкові проекти як інструмент комунікації видавця та бібліотекаря», «Важливість створення власного художнього контенту та формування стратегії просування бібліотеки в Інтернеті», «Концепція маркетингу та кращі маркетингові кампанії бібліотек», «Бібліотеки та штучний інтелект у ХХІ ст», «Авторитетний файл. Досвід та перспективи», «Цифрова безпека у бібліотеці. Робота з ризиками: визначити та запобігти», «Кібербезпека інфокомунікацій. Що може зробити бібліотекар».
Наступного дня відбулась сесія «грамотність» та серія майстер-класів. На майстер-класах розглядали: фото як промоція пізнавальної діяльності людини; інноваційні поради: як досягти дзену і не звільнитися; Media Literacy Workshop “News or Noise?” (англійською мовою); інноваційний дизайн програм і заходів для бібліотекарів, які змінюють світ. Сесія «грамотність» була наповнена темами: «Молодь в умовах інформаційного шуму в Інтернеті», «Створення власних електронних продуктів як обов’язковий елемент на підтримку додаткової освіти дітей у сучасних SMART бібліотеках», «Розвиток навичок інформаційної грамотності серед користувачів», «“Бібліотека включає!”. Створення інклюзивного бібліотечного середовища : досвід Львівської обласної бібліотеки для дітей», «Data Literacy: обов’язкова навичка XXI століття». Як і попереднього дня, я зміг побувати тільки на половині цих обговорень. Мені сподобалася така структура форуму, вона є зручною, оскільки учасники можуть обирати ті теми, в яких потребують поглиблення знань.
 
Після всіх цих паралельних подій, учасники знову об’єднались разом на постерній сесії, де змогли ознайомитися із досягненнями колег. Бажаючі взяли участь в екскурсіях Науковою бібліотекою Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, центром «Вікно в Америку» у Науковій бібліотеці Харківського національного університету імені В. І. Каразіна, Харківською державною науковою бібліотекою імені В. Г. Короленка та у візиті на потужності видавництва «Ранок».
Форум видався надзвичайно змістовним та надихає на нові звершення. Перебування в одній аудиторії із бібліотекарями з різних міст та країн наштовхує на роздуми про силу цієї спільноти. Спостерігаючи за людьми, які діляться цінним досвідом, помічаєш їхню рішучість та готовність до змін. Скільки серед них тих, хто готовий впроваджувати рішучі зміни! Це мотивує та надихає вносити вклад в спільну справу.

Немає коментарів:

Дописати коментар