пʼятницю, 27 квітня 2018 р.

Упровадження УДК, зустріч з письменником та інтерактивні форми роботи для шкільних бібліотекарів


23-25 квітня 2018 року на базі Волинської обласної бібліотеки для юнацтва навчалися шкільні бібліотекарі, слухачі курсів Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти (ВІППО).
Учасники навчання ознайомились з діяльністю книгозбірні в рамках різноманітних проектів та її інноваційними формами роботи з старшокласниками. Під час «Весняних  читань» зустрілися з відомою авторкою фентезійного роману «Айхо» Орестою Осійчук, слухали  її розповіді про роман, говорили про фентезійні світи та мали можливість придбати книгу з автографом. Вона розповіла про те, як вирішила стати письменницею. «Айхо, або Подорож до початку» – дебютний роман авторки, який здобув чимало літературних відзнак та перевиданий видавництвом «Синя папка» восени минулого року.
Завідувач науково-методичного відділу З. Г. Корчинська познайомила присутніх із технологічними аспектами обслуговування користувачів, організацією обліку та звітності в бібліотеках згідно сучасних вимог, методами та засобами покращення іміджу книгозбірні та висвітлення її діяльності у мережі Інтернет та соціальних мережах.
Особлива увага надавалася упровадженню УДК в практику роботи бібліотек. Важливість цього питання допомогла усвідомити завідувач відділу комплектування фондів та каталогізування документів С. Н. Єгорова. 25 квітня слухачі курсів та фахівці бібліотеки взяли участь у Всеукраїнському вебінарі «Упровадження Універсальної десяткової класифікації в практику роботиосвітянських бібліотек», який провели Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського спільно з ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» за сприяння Microsoft.
Під час вебінару було розглянуто питання:
– науково-методичне забезпечення упровадження УДК в практику роботи освітянських бібліотек;
– загальна та спеціальна методика систематизування за УДК – особливості застосування в освітянських бібліотеках;
–   організація фондів і систематичних каталогів освітянських бібліотек за таблицями УДК ;
–  досвід роботи бібліотек закладів освіти з упровадження УДК. Особливо цікавою була консультація завідувача відділу комплектування та наукового опрацювання документів ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського Інни Лобановської.
Завідувач інформаційно-бібліографічного відділу Н. А. Ількевич розповіла про використання інформаційно-комунікаційних технологій, електронних бібліографічних баз даних Волинської обласної бібліотеки для юнацтва на підтримку навчально-виховного процесу в школі.
Впровадження в практику роботи нових форми соціокультурної діяльності книгозбірнь, створення для читачів комфортного середовища  висвітлила завідувач відділу читальних залів Т. І. Швай. Шкільні бібліотекарі побували на занятті в імпровізованому «бібліокафе» на тему: «Мовне чаювання: говоримо грамотно з О. Авраменком», розмовляли про одну із найкрасивіших та милозвучніших мов світу – українську, яку рідною в Україні вважають більшість громадян. Серйозно і з гумором обговорили проблеми української мови, згадали найпоширеніший суржик в мовленні українців, правильні наголоси слів. І в цьому допомагали уроки від О. Авраменка, диктант, тести та творчі завдання, вірші. Активність, творчість та креативність колег створили невимушену атмосферу інтерактивного спілкування.

Немає коментарів:

Дописати коментар