середу, 21 лютого 2018 р.

Бібліотека – центр духовно-морального становлення особистості


20 лютого 2018 року бібліотекою спільно з Волинським інститутом післядипломної педагогічної освіти проведено семінар-практикум керівників методичних об’єднань шкільних бібліотекарів «Шкільна бібліотека – центр духовно-морального становлення особистості».
Слова великого педагога В. О. Сухомлинського «Незамінним джерелом знань і невичерпним джерелом духовного багатства є книжка» стали епіграфом до більшості виступів та консультацій.
Відкрила семінар директор Волинської обласної бібліотеки для юнацтва А. С. Єфремова, яка підкреслила актуальність теми семінару у світлі сучасних викликів та значення співпраці бібліотечних та освітніх закладів, як запоруки успіху у сприянні духовному становленню молоді.
На успішну роботу учасників семінару благословив ієромонах Никодим, намісник Луцького Братського Хрестовоздвиженського монастиря, який підкреслив необхідність формування в книгозбірні ресурсів, необхідних для виховання учнів в контексті християнських цінностей.
Старший викладач кафедри менеджменту освіти ВІППО О. В. Рудь компетентно розповіла про складнощі духовного становлення підростаючого покоління та завдання бібліотек під час підготовки до відзначення 1030-ліття хрещення Київської Русі-України.
З роботою Волинської обласної бібліотеки для юнацтва, як ресурсного центру для бібліотек з ціннісного становлення особистості, ознайомила завідувач інформаційно-бібліографічного відділу Н. А. Ількевич. Вона  презентувала дайджест «Шкільна бібліотека – центр духовно-морального становлення особистості».
Головний бібліотекар відділу культури і мистецтв ВОБЮ, волонтер проекту «Меценати для солдата», співзасновник проекту «Творчість заради життя», наставник молодіжного братства Жидичинського монастиря «Мирт» Л. В. Фрадинська поділилася досвідом співпраці з громадськими та волонтерськими благодійними організаціями.
З цікавою та змістовною роботою шкільних бібліотек гімназії №14 імені Василя Сухомлинського та загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 22 -ліцей м. Луцька познайомили присутніх їх завідувачі М. І. Дацюк та С. М. Антонюк. Сподобалися їх презентації та матеріали сайту ЗОШ І-ІІІ ступенів № 22-ліцей, який пропонує не лише новини з життя книгозбірні, а й чимало повнотекстових джерел для розвитку художнього смаку, домашнього читання.
Про пізнавальний християнський журнал для дітей «Небесний ліхтарик» розповіла головний редактор Валерія Лесюк.
С. Сасюк, директор психологічного центру для підлітків і їх батьків при ВОГО «Велес+» провела тренінг, завдяки якому учасники навчання зрозуміли причини виникнення, небезпеку для психічного та духовного здоров’я та шляхи попередження булінгу та мобінгу в учнівському середовищі.
Підсумувала роботу семінару завідувач науково-методичного відділу ВОБЮ З. Г. Корчинська, яка відзначила, що всі змістовні виступи та консультації можуть стати основою для проведення духовно-морального виховання школярів на якісно новому рівні. Від життєвої позиції та духовного світу кожного з присутніх залежить, що вони зможуть запропонувати своїм читачам.
Модератором та організатором семінару була методист відділу виховної роботи ВІППО Н. С. Романюк.
Завершився захід мандрівкою у багатий світ сакрального мистецтва – екскурсією до Музею Волинської ікони. 

Немає коментарів:

Дописати коментар