четвер, 2 травня 2024 р.

КОМАНДА ПРАЦІВНИКІВ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ УНІВЕРСАЛЬНОЇ НАУКОВОЇ БІБЛІОТЕКИ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ БІБЛІОТЕЦІ ДЛЯ ЮНАЦТВА


30 квітня в межах проєкту «Мережевий бібліотечний шелтер» до Луцька приїхала команда працівників Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки. Свій заклад вони нині називають «Першою мандрівною бібліотекою України», влаштовують у містах України зустрічі з читачами, спілкуються із земляками з Луганщини, проводять лекції, організовують виставки.

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва луганські бібліотекарі презентували для учнів Комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей № 4 імені Модеста Левицького Луцької міської ради» мандрівну антилекцію за повістю Івана Франка «Перехресні стежки».

    1 травня працівниці луганської бібліотеки Анастасія Літашова і Юлія Лисюк провели дискусію на тему «Культурний зв’язок між регіонами: перетини і виклики».

Символічно, що спілкування відкрили переселенки із Сєвєродонецька  старшокласниці Софія та Марія Руднєви, котрі були першими героїнями проєкту нашої бібліотеки «MOLESKINE: територія творчих». Вони розповіли, як імпреза допомогла адаптуватися до місцевої школи, активніше займатися волонтерством та благодійністю, писати вірші та музику.

Директорка Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Алла Єфремова зупинилася на значенні української мови та книги в утвердженні державності та ідеологічному супротиву ворогу.

Про волонтерські проєкти, які допомогли вистояти у воєнний період, розповіли голова громадської огранізації «Старт у нове життя, директорка Дитяча медіа школа COOL Media School Анна Карамишева, голова благодійного фонду «Робимо добро дітям» Тетяна Дончева.

Про роботу арт-майстерні «Діти слухають казки» розповіла колега з Волинської обласної бібліотеки для дітей Оксана Кардаш. Впродовж семи місяців, з березня по вересень 2022 року, чи не щодня відбувалися різноманітні арт-терапевтичні заняття, майстерки, покази, екскурсії, майстер-класи для дітей переселенців та маленьких лучан. Заняття допомагали адаптуватися до нових умов життя, відволіктися від буденних проблем сьогодення. Згодом у бібліотеці відбулось відкриття бібліо-арт-простору «Валіза ідей для творчих дітей».

Заступниця директора ВДОУНБ Наталія Рибачук розповіла про роботу молодіжного дебатного клубу «Інтелектуальна толока» у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки. Практикою організації дебатних турнірів поділилася голова ГО «Брейншторм» Христина Словік.

На значенні книги для утвердження української культури наголосила журналістка, письменниця та публіцистка, членкиня Національної спілки письменників України, лауреатка численних поважних літературних премій Надія Гуменюк.

Після завершення дискусії працівники Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки ознайомилися з роботою Волинської обласної бібліотеки для юнацтва.

Луганчани повезуть з Волині не лише враження про Луцьк, роботу бібліотек та громадських організацій, а й писанки, які у бібліотеці створили власноруч під керівництвом майстрині Анастасії Ровецької.

PS. Проєкт «Мережевий бібліотечний шелтер» – логічне продовження раніше реалізованих БФ «Бібліотечна країна» ініціатив та проєктів, таких як Lib:продовження, AlterFundLib, Бібліотеки-бійці інформаційного фронту. Його мета полягає в підтримці та розвитку бібліотечної спільноти в умовах внутрішнього переміщення населення та повномасштабного вторгнення росії в Україну. Його учасниками стали 30 бібліотекарів з тимчасово переміщених бібліотек та тих, які активно працюють із ВПО. Фінансування проєкту здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.
























 


Немає коментарів:

Дописати коментар