четвер, 2 травня 2024 р.

ВЕБІНАР «СЕРВІСНА БІБЛІОТЕКА. ЯК МРІЮ ЗРОБИТИ РЕАЛЬНІСТЮ?»

2 травня працівники бібліотеки стали слухачами вебінару «Сервісна бібліотека. Як мрію зробити реальністю?», який організувала Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association.

УБА позиціонувала, що вебінар прагне надати інформацію для тих бібліотекарів, які хочуть, щоб користувачі заходили до бібліотеки і виходили з неї з посмішкою, а потім поверталися до бібліотеки разом з татом, мамою, дідусем, бабусею, чоловіком, дружиною, дітьми, друзями, а можливо ще й з котом і псом.

Семінар підготували та провели: Оксана Бруй, заступниця генерального директора Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація, кандидат історичних наук, кандидат наук із соціальних комунікацій, та Ярослава Сошинська, виконавча директорка ВГО Українська бібліотечна асоціація, кандидат історичних наук.

Оксана Бруй зазначила, що операційна складова сервісу включає дрес-код – бейджі, брендовані футболки, хустинки у бібліотекарів. Вона запропонувала зробити процедури доступу до послуги зрозумілими та зручними, щоб не втратити читача, визначити портфель послуг, стандарти та дефекти сервісу на різних етапах обслуговування та виконання запиту, перевищення очікувань, підтримку відносин, шляхи вирішення конфліктних ситуацій.

Ярослава Сошинська зачитувала численні коментарі, окреслила етичні правила для сервісних бібліотекарів, важливість вимірювання рівня та удосконалення надання послуг, зазначила, що всі пропозиції, що презентували на семінарі – не догма, а пропозиції, над якими варто задуматися, обговорити у колективах.

Під час вебінару бібліотечна спільнота активно обговорювала клієнтоорієнтованість, важливість сервісних послуг в установах, поділ їх на основні та додаткові. Було підкреслено, що деякі послуги, такі як коворкінг, із додаткових стали основними.

PS. Коворкінг – спільний простір для фрілансерів та людей, що працюють на віддаленому доступі, такий тип організації роботи, коли співробітники різних організацій ділять офісний простір, зазвичай працюючи незалежно, але іноді спільно над проєктами. Концепція існує вже давно, але в Україні вона набула популярності лише нещодавно. Коворкінги дуже відрізняються за розміром, зручностями. Деякі простори є великими відкритими майданчиками з великою кількістю природного світла та простором для пересування, тоді, як інші менші та більш ізольовані. Деякі коворкінги пропонують додаткові послуги, такі як догляд за дітьми або душові на місці, тоді як інші просто надають стіл і стілець у спільному просторі. Коворкінги мають багато переваг, зокрема можливість спілкуватися з іншими професіоналами, можливість випробувати нові ідеї в середовищі спільної роботи та можливість заощадити гроші на офісному просторі.

    PS.S. Коло проблем, які обговорювалися на вебінарі, дозволять осягнути скріни презентації доповідачів. 























































Немає коментарів:

Дописати коментар