середу, 7 лютого 2024 р.

ЗАНЯТТЯ ДЛЯ ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕКАРІВ ОБЛАСТІ: ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ТА ПРОЄКТИ

07 лютого на базі бібліотеки провели заняття для шкільних бібліотекарів, слухачів курсів Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти.

Його відкрила директорка Алла Єфремова, яка побажала присутнім успішної роботи, озвучила тенденції, що формують майбутнє бібліотек: «Час вимагає інноваційних підходів в організації використання бібліотечних приміщень, промоції читання. Створюємо ті можливості та активності для читача, які вимагає час. Необхідністю став перехід до надання цифрових послуг та організації віддаленого доступу до них. Бібліотекам варто зосередити зусилля на задоволенні зростаючих очікувань користувачів, які потребують високої якості обслуговування, швидкого отримування інформації у зручний спосіб. Соціальні потреби суспільства вимагають актуалізації бібліотечних фондів. Для покращення іміджу установ необхідна постійна демонстрація цінності бібліотеки для громади. Радимо активно співпрацювати з публічними бібліотеками та громадськими організаціями, спільно втілювати нові проєкти».

У подальших виступах ведучі спеціалісти бібліотеки детальніше висвітлили дані тенденції та завдання, які випливають із них. Про нові проєкти в роботі з учнівською молоддю розповіла завідувачка науково-методичного відділу Зоя Корчинська – «Олімпійський марафон», «Студія активних громадян», «MOLESKINE: територія творчих», «Я – волонтер» тощо. З метою популяризації нових надходжень книг на сторінці бібліотеки у фейсбуці започатковано подкаст (аудіозапис, який можна слухати онлайн).

Світлана Єгорова, завідувачка відділу зберігання та реставрації бібліотечних фондів, розглянула механізми вилучення з фондів пропагандистської російськомовної літератури та правила списання документів.

Завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Руслана Тимощук провела екскурсію бібліотекою та висвітлила особливості бібліографічної роботи бібліотеки у воєнний час. Вона ознайомила слухачів з новими вебліографічними проєктами бібліотеки із серії «На передовій інформаційно-бібліографічного фронту»: вебліографічні проєкти «VR-навігатори мовного Всесвіту», «Серцем покликані до милосердя» про волонтерство; бібліографічний дайджест «Книга: у війни обличчя болю» : Вип. 1: Проза про війну, вебліографічний рекомендаційний посібник «Психологічне благополуччя особистості в умовах воєнного стану», вебліографічний навігатор «Екоцид: бережімо природу під час війни», вебліографічний список «Міста-герої України»; практично показала, як зручно та швидко знайти на спеціалізованому сайті «БібліоGRAF» Волинської обласної бібліотеки для юнацтва інформацію на підтримку навчально-виховного процесу, основні стандарти бібліографічної діяльності та методикою їх застосування.

Бібліотекарі випробували себе у такій інноваційній формі роботи як квест. Квест-екскурсія бібліотекою була захоплюючою та інформаційною. Команди успішно подолали всі етапи та отримали призи.

Модераторка заходу, методистка відділу освітньої та інноваційної діяльності Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Наталія Романюк підкреслила, що, як і раніше, бібліотеки залишаються відкритими для впровадження нових інформаційних технологій, постійного пошуку нових форми допомоги своїй країні у важкі часи, роботи під девізом «Співпрацювати, щоб розвиватися», щоб усіма зусиллями наближати день Перемоги.




















 

Немає коментарів:

Дописати коментар