понеділок, 22 січня 2024 р.


19 січня Анна Романчук взяла участь у семінарі-практикумі «Сучасні освітні практики в професійній діяльності вчителя мистецтва», організованому онлайн Волинським інститутом післядипломної педагогічної освіти.

Учасники навчання переглянули віртуальну виставку, присвячену режисеру. Сергій Параджанов – вірменин, та його серце билося в унісон з українцями. Він боровся за свободу творчості з та знімав українське поетичне кіно.

Коли ж земний шлях Сергія Параджанова закінчився, його друг  літературознавець Іван Дзюба у своєму прощальному слові підсумував життя видатного режисера: «Сергій Параджанов помер? Ні. Його вбили. Вбивали довго, систематично, невідступно. Як? Найефективнішим способом. Коли мають справу з генієм, цей спосіб простий до ідіотизму: не давати йому працювати, не давати реалізувати себе. І не давали. Роками».

Дух Сергія Параджанова тодішня система не змогла зламати! Коли забороняли знімати фільми – робив картини, які нагадують невеличкі сюжети. Він знайшов, як реалізувати свої таланти.

Творчість Сергія Параджанова актуальна й досі. Його цитують, а фільми переглядають знову і знову…

Минулого року фільм «Тіні забутих предків» показали на кінофестивалі у Венеції. Це вперше, коли українська класика потрапила до ретроспективної програми кінофестивалю такого рівня. Фрагменти фільму переглянули на семінарі.

Щороку у Єревані відбувається кінофестиваль «Золотий абрикос». Нагорода, яку отримують переможці виготовлена у формі, що імітує «талер» – медаль, яку створив Сергій Параджанов у в’язниці.

Біля дворику музею Сергія Параджанова у Єреван розміщена скульптура видатного режисера, яку він замовив за життя. Скульптура зроблена з граніту у вигляді голови митця, а зверху є ніша, щоб, коли йде дощ, туди збиралася вода, і птахи могли її пити.

Сергій Параджанов жив згідно з принципом, який зформував особисто: «Справжній художник має бути в опозиції не лише до влади, а й до сірості взагалі». Митець розфарбовував дійсність яскравими фарбами, залишив потужний мистецький спадок, який спонукає до глибоких осмислень Буття сьогодні!

Немає коментарів:

Дописати коментар