середу, 4 серпня 2021 р.

Комікси у бібліотеках

Стаття аспіранта кафедри інформаційних технологій Київського національного університету культури і мистецтв Д. Бєлова присвячена розкриттю сучасного вітчизняного бібліотечного досвіду діяльності, пов’язаної з використанням коміксів, окресленню системи сформованого навколо коміксів сервісу в бібліотеках України. Як приклад використання формату коміксів у просвітницькій діяльності згадується досвід нашої бібліотеки.

 

Бєлов Д. Комікс у практичній діяльності бібліотек України [Електронний ресурс] / Д. Бєлов // Український журнал з бібліотекознавства та інформаційних наук. – Київ, 2021. – Вип. 7. – C. 42–56. – Режим доступу: http://librinfosciences.knukim.edu.ua/article/view/233276/232225 (дата звернення: 15.07.2021). – Назва з екрана.

 

Цитата:

«Збільшення обсягів продукованої інформації актуалізує питання її ефективного сприйняття і засвоєння та підвищує увагу до графічних інформаційних продуктів як ефективних інструментів комунікації, серед яких, зокрема, коміксові видання, та вибудованих навколо коміксів бібліотечних практик.

Історія коміксів у бібліотеці розвивалася доволі драматично.

Першу появу коміксу у бібліотеках датують поч. ХХ ст., коли до однієї з бібліотек США надійшла газета The Sunday Times із мальованими історіями на своїх сторінках. Бібліотекарями були вилучені сторінки з фрагментами коміксів із метою «захистити дітей від впливу будь-якої вульгарної або сугестивної мови» ("Comic Books and Libraries",  2020).

Після Другої світової війни графічні історії менше піддавалися цензурі, їх кількість ставала дедалі більшою, а популярність зросла настільки, що це явище привернуло увагу науковців. Відтак, комікси стають не лише популярним видом інформаційного продукту, але і предметом наукових досліджень…

Разом із формуванням комплексу бібліотечних послуг, пов’язаних із комплектуванням коміксами бібліотечних фондів і надання до них доступу, популяризацією коміксів як специфічного виду інформаційної продукції, організацією виставок і презентацій коміксів, проведенням майстер-класів і воркшопів із навчання створенню коміксів бібліотекарями формат коміксів використовується і як ефективний інструмент для вирішення просвітницьких, соціальних і внутрішніх вузькопрофесійних завдань із популяризації бібліотечної професії і бібліотечної справи.

Так, Волинська обласна бібліотека для юнацтва стала організатором проведення конкурсу коміксів "Я – особистість. Протидія  булінгу" у рамках проєкту патрульної поліції ("У Луцьку нагородили переможців", 2018)…»




 


Немає коментарів:

Дописати коментар