середу, 9 червня 2021 р.

Щотижневі онлайн-консультації «Методичний полудень ZOOM-четвер з бібліотекою для юнацтва»: підсумки проєкту

08 жовтня 2020 року відбулася перша онлайн-консультація для бібліотекарів області в рамках проєкту «Методичний полудень: ZOOM-четвер з Волинською обласною бібліотекою для юнацтва». Необхідність реалізації проєкту викликали ті реалії, які постали під час роботи бібліотек в умовах карантину, особливо з молоддю. Учасниками ZOOM-зв’язку було від 20 до 100 слухачів. Проведено 31 консультацію. Щоб оцінити їх успішність та ефективніше спланувати наступну роботу, проведено опитування на платформі google.

У опитуванні взяли участь 29 респондентів. Вони вважають вдалими задум та форму проведення онлайн-консультацій. Загалом, усі теми консультацій знайшли своїх поціновувачів. Найбільше зацікавлення колег викликали консультації: «Впровадження УДК в роботу бібліотеки»; «Інновації в роботі з молоддю»; «Популяризація книг через блог»; «Все про відеоролики»; «Планування 2021»; «Партнерські майстер-класи в бібліотеці», «Невідомі функції мережі Фейсбук». Приємно, що учасники опитування пропонують ці ж теми висвітлювати повторно.

У наступних ZOOM-четвергах пропонують такі нові теми онлайн-консультацій:

- Як залучати благодійників до передплати періодичних видань;

- Проєктна діяльність бібліотек;

- Створення буктрейлерів;

- Модерація заходів;

- Інновації в бібліотеках, організація бібліотечного простору;

- Методика проведення нових форм роботи;

- Краєзнавча робота. Вимоги сучасності;

- Як провести онлайн-зустріч з письменником;

- Інформаційні платформи, програми та їх застосування;

- Learning Apps – як створити літературну гру, вікторину у сервісі;

- Сучасні критерії оцінювання діяльності бібліотек;

- Статистика онлайн-представництва бібліотеки;

- Бібліограф: сучасні форми роботи.

Приємно було прочитати ремарку респондента: «Все, що запропонуєте, буде цікаво для нас».

Учасники опитування зазначили, що найбільше сприяють розкриттю теми онлайн-консультації: презентації (86,2% респондентів), демонстрація сторінок (відео) з сайту, фейсбуку, ютуб (65,5% респондентів), детальне пояснення (58,6% респондентів), а також наведення прикладів, роз’яснення складних моментів.

Опитування засвідчило, що проєкт «Методичний полудень ZOOM-четвер з бібліотекою для юнацтва» викликав чималий інтерес бібліотечної громадськості не лише Волині, а й України. Слухачі ZOOM-четвергів проживають не лише на Волині, а й у містах Київ, Львів, Черкаси, Андрушівка Житомирської обл., Вугледар та Дружківка Донецької обл., Дубно Рівненської обл., Лубни Полтавської обл., Кривий Ріг та П’ятихатки Дніпропетровської обл., Тростянець Сумської обл.; селищах Степанівка Сумської обл., Широке Дніпропетровської обл.; селах Парутине Миколаївської обл., Шрамківка Черкаської обл. Здебільшого слухачі онлайн-консультацій працюють у публічних бібліотеках. Наш досвід також цікавий колегам із освітянських бібліотек.

Усі висвітленні теми, форми викладу матеріалу були корисними та цікавими. Теми запропонованих консультацій дозволяють сподіватися на продовження проєкту.

Дякуємо за активну участь в опитуванні!


Немає коментарів:

Дописати коментар