середу, 5 серпня 2020 р.

Бібліотека в цифрову епоху

До уваги колег! Робота бібліотек в умовах карантину підтвердила, що ефективність роботи книгозбірні залежить від її уміння «вписатися» у світ сучасних технологій, опанувати інтернет-обслуговування. Осягнути необхідність переформатування діяльності допоможе стаття академіка НАН України:

Онищенко О. Адаптація бібліотек до «життя в цифрі» / О. Онищенко// Бібліотечний вісник. – 2020. – № 1. – С. 3–8.

 

У статті окреслено завдання, які ставить перед бібліотечною галуззю цифрова епоха. Наголошується на необхідності прискореної адаптації бібліотек до «життя в цифрі», до переорієнтації бібліотечних процесів на гармонію, поєднання традиційної і цифрової культури, традиційного і цифрового сервісів.

Цитата:

«Для бібліотек завдання вписатися в цифрове середовище – невідворотна об’єктивна необхідність.

Вона диктується їхніми одвічними функціями на-копичення, перероблення й передавання знання, досвіду, інформації загалом. Але вже з урахуванням нових (цифрових!) носіїв і комунікаційних механізмів передавання інформації.

Цифровізація бібліотек на перший план їхньої діяльності висуває чотири проблеми:

• перебудову структури для взаємодії з цифровим середовищем;

• формування цифрового мультивидового ресурсу;

• організацію системи цифрового інтегрованого сервісу;

• перетворення професії бібліотекаря на науково-інформаційного працівника (інформацієзнавця).

Проте, бібліотеку цифрової епохи не слід уявляти однобічно – тільки як збір, обробку, використання електронних ресурсів, місце виходу у світову інформаційну мережу – Інтернет. Поряд із цифровою інформаційною продукцією, яка, безумовно, масштабно розширюватиметься, у ній збережуться і матимуть попит рукописи, книги, газети, журнали та інші «постояльці» традиційних бібліотечних фондів. Бібліотека, яка хоче відповідати вимогам плюралістичного суспільства, має поєднувати, гармонізувати в собі всі види інформаційних ресурсів на всіх видах носіїв інформації. У цьому – безпрограшна перспектива. Майбутнє бібліотеки забезпечить багатовидове ресурсне багатство, де, безумовно, цифрова інформація переважатиме».


Немає коментарів:

Дописати коментар