середу, 27 березня 2019 р.


Особливості роботи бібліотек в час становлення Нової української школи, упровадження УДК, мотивуюча література для шкільних бібліотекарів


22 та 26-27 березня на базі Волинської обласної бібліотеки для юнацтва навчалися шкільні бібліотекарі, слухачі курсів Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти (ВІППО). Вони ознайомились з діяльністю книгозбірні в рамках різноманітних проектів та її інноваційними формами роботи з старшокласниками.
Особлива увага надавалася упровадженню УДК в практику роботи бібліотек. Важливість цього питання допомогла усвідомити та провела практичні заняття з систематизації книг завідувач відділу комплектування фондів та каталогізування документів С. Н. Єгорова.
Про особливості роботи бібліотек в час становлення Нової української школи, використання інформаційно-комунікаційних технологій, електронних бібліографічних баз даних книгозбірні на підтримку навчально-виховного процесу в школі розповіла завідувач інформаційно-бібліографічного відділу Н. А. Ількевич.
Завідувач науково-методичного відділу З. Г. Корчинська розмовляла з присутніми про трансформацію шкільних книгозбірень у сучасних умовах,  оновлення бібліотечного простору, технологічні аспекти обслуговування користувачів, організацією обліку та звітності в бібліотеках згідно сучасних вимог, методи та засоби покращення іміджу книгозбірні та висвітлення її діяльності у мережі Інтернет та соціальних мережах.
Про впровадження в практику роботи нових форми соціокультурної діяльності книгозбірень, створення для читачів комфортного середовища  вела мову завідувач відділу читальних залів Т. І. Швай. Вона зосередила увагу на новинках мотивуючої літератури, книгах, які допоможуть керувати своєю енергією, розумом для того, щоб стати успішними і щасливими. Якщо вони відсутні у фондах шкільних бібліотек, познайомити з ними старшокласників допоможуть матеріали, розміщені на блозі «Територія читання: книги, журнали, спілкування».
У заключному слові директор Волинської обласної бібліотеки для юнацтва А. С. Єфремова окреслила особливості роботи книгозбірень в умовах децентралізації, переваги спільної діяльності бібліотек різних систем та відомств. Вона побажала учасникам навчання утвердитися у своїй професії, нових успіхів та досягнень. Сподіваємося, що відкрити нові перспективи у залученні учнівської молоді до читання допоможуть напрацювання та змістовні консультації ведучих спеціалістів нашої бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар