вівторок, 26 лютого 2019 р.


Всеукраїнська науково-практична конференція 
«Роль бібліотек в реалізації Цілей сталого розвитку 2016-2030»:
неупереджені враження Влада Костюкевича


«Бібліотека є простором, що має надихати 
громаду на великі мрії та великі звершення»
Джон Палфрі,
професор Гарвардського університету

21 лютого відбулась вагома подія в житті української спільноти бібліотекарів. З’їхавшись з різних куточків України, бібліотекарі обговорювали роль бібліотеки у сучасному світі. Саме так я б інтерпретував Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Роль бібліотек вреалізації Цілей сталого розвитку 2016-2030». Подія проходила в стінах Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, яка є однією із провідних та революційних бібліотек в Україні. Особисто для мене було дуже неочікувано та водночас приємно побачити один із індикаторів цієї «революційності» у вигляді 3D-принтера та VR окуляри.


Для чого 3D-принтер в бібліотеці? Наприклад для того, щоб створювати іграшки, що допомагають дітям із вадами зору вивчити шрифт Брайля. Це один із способів використання цієї хитромудрої машини, що практикують рівненські бібліотекарі. Чудовий приклад в досягненні десятої Глобальної Цілі сталого розвитку під назвою «подолання нерівності».

Дізнатись більше про Глобальної Цілі сталого розвитку можна за посиланням: http://www.un.org.ua/ua/tsili-rozvytku-tysiacholittia/tsili-staloho-rozvytku
       
На конференції мені випала нагода почути історії успіху різних бібліотек країни. Реалізація грантових проектів, навчальні курси на постійній основі, створення простору для роботи та відпочинку на території бібліотек з допомогою волонтерів, робота із малозахищеними верствами населення – такі позитивні приклади суспільно корисної роботи підтверджували роль бібліотек як агентів із досягнення ЦСР.
Бібліотеки в першу чергу відіграють просвітницьку роль, доносячи до користувачів засади ЦСР. Наприклад, четверта ціль: «забезпечення всеохоплюючої і справедливої якісної освіти та заохочення можливості навчання впродовж усього життя» має прямий стосунок до роботи бібліотек, що можуть зробити вагомий вклад для її досягнення. Інші цілі, наприклад під номером 6, 12 та 15 стосуються всіх без винятку, тому що стосуються екології. І, як вже відомо, щоб побачити позитивні зміни в цій сфері, потрібно прості дії кожного. Втім, прості дії від кожного, це напевно про всі Цілі Сталого розвитку.
(Наталя Тюркеджи, завідувачка відділу обслуговування користувачів Наукової бібліотеки Запорізького державного медичного університету)

Немає коментарів:

Дописати коментар