середу, 20 березня 2024 р.

ДИСКУСІЙНА ПЛАТФОРМА «КУЛЬТУРА ТА ІНКЛЮЗІЯ» У МЕЖАХ VII МІЖНАРОДНОГО ФОРУМУ «КРЕАТИВНА УКРАЇНА». 2024



    19 березня, у Київському академічному драматичному театрі на Подолі стартував VII Міжнародний форум «Креативна Україна». 2024 – Rethinking.Culture/Переосмислення. Культура.

«Ми переосмислили значення культури. До неї не можна ставитися за залишковим принципом. Культура та креативні індустрії важливий чинник формування економіки під час війни та визначальний у відстоюванні позицій України у світі. Культуру створюють люди і ми маємо зберегти їх у професії. Держава має сприяти народженню, розвитку та поширенню культурних процесів в суспільстві», сказав під час відкриття форуму т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Працівники бібліотеки стали слухачами дискусійної платформи «Культура та Інклюзія», що відбулася 19 березня в межах форуму.

Під час заходу обговорили доступність у сфері культури. Консультантка з доступності у Superhumans Center, голова правління «Ліги Сильних» Уляна Пчолкіна підкреслила, що необхідно залучати людей з інвалідністю до активної участі у галузі культури.

Експертка з питань інклюзивності та безбар’єрності ГО «Ліга сильних», співрозробниця Гіду з безбар’єрності Ніна Мацюк зауважила: «Інклюзія в культурі – це не тільки про переклад жестовою мовою творчих продуктів. Це й про те, що митці й мисткині з інвалідністю є творцями та творчинями культурного продукту. Зокрема, незрячі особи можуть проводити екскурсії в музеях, люди з синдромом Дауна та розладами спектра аутизму – розвивати напрямок «артбрют» в художньому мистецтві, люди з порушенням слуху – бути акторами. Все, що я перерахувала, вже відбувається в Україні». Вона додала, що інклюзивна складова повенна бути частиною кожного проєкту, на ці завдання спрямована програма Українського культур фонду «Інклюзивне мистецтво».

Директорка Львівського осередку ВГО «Українська спілка інвалідів-УСІ» Оксана Потимко наголосила, що наразі необхідно працювати над якістю наданих послуг для людей з інвалідністю. Її організація працює з військовими, які втратили зір; за 11 років забезпечила аудіодискрипцією понад півтори сотні фільмів, експозиції багатьох музеїв; створює інклюзивні довідники; друкуює книги шрифтом Брайля в кольорі та з ілюстраціями тощо. Вона висловила надію, що зросте якість усіх послуг та продуктів для незрячих, в Україні розроблять реєстр організацій, які друкують шрифтом Брайля, створюють кіно з аудіодискрипцією та навчають акторів мистецтва аудіодискрипції.

Співзасновниця ГО «Бібліотека майбутнього» Вероніка Селега підкреслила, що доступність зручна усім, розповіла про кейс Музею «Івана Георгія Пінзеля», який пристосували відповідно до вимог інклюзивності. Зокрема, у музеї наявні тактильні копії скульптур Пінзеля з описом шрифтом Брайля, пояснення жестовою мовою, на сайті – опції для людей з аутизмом. Сама будівля оснащена тактильною навігацією від зупинки громадського транспорту, каса – пониженою стійкою, вхід музею – звуковим маячком та підіймачем для осіб на колісному кріслі.

Військовий, ветеран, ведучий шоу «Відвал ніг або All інклюзив» Олександр Терен зауважив, що також необхідно працювати над обізнаністю, як спілкуватися з людьми з інвалідністю.

PS. Міжнародний форум «Креативна Україна» є найбільшою у Східній Європі платформою для обговорення державної політики у сфері культури та креативних індустрій. Щороку подія збирає кількадесят спікерів понад 10-ти країн світу. Політики, креативні підприємці, міжнародні експерти у галузі культури й економіки, представники органів державної влади та громадянського суспільства залучаються до розробки оптимальних шляхів формування креативної економіки в Україні. Форум проходить з 2017 року.

Організатори заходу: Міністерство культури та інформаційної політики та Український центр культурних досліджень спільно з Design of Changes та Design4Ukraine у партнерстві з Групою Нафтогаз та Федерацією роботодавців нафтогазової галузі.

Форум відбувся за підтримки Українського культурного фонду, Українського інституту книги, Представництва Європейського Союзу в Україні та Офісу розвитку креативних індустрій при МКІП.

 






 


Немає коментарів:

Дописати коментар