четвер, 22 лютого 2024 р.

ЛІТЕРАТУРНИЙ СТРИМ З ВІТАЛІНОЮ МАКАРИК


22 лютого Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва запросила на літературний стрим з володимирчанкою Віталіною Макарик у межах проєкту СмакBook від УІК.


Письменниця, журналістка, букблогерка, книжкова оглядачка та літредакторка Віталіна Макарик народилася і нині мешкає у місті Володимирі на Волині. Навчалася у Києво-Могилянській академії та Українській академії друкарства та працює журналісткою і літредакторкою. Писати Віталіна почала зі шкільного віку і з тих пір не перестає. Вона любить підліткову літературу і пише для підлітків. У 2018 році оповідання Віталіни Макарик під провокативною назвою «Ліфчик» розмістили у збірці прози від семи авторів «Перше побачення». Її оповідання також виходили друком у збірках «Ще не в курсі, але…» (2019), «Вузлик на память. Історії та спогади про бабусю» (2019), «В очікуванні Різдва» (2023) а також у добірках підліткових жахастиків «Очі з чорного дзеркала» (2021) і «Демони бажань» (2023).

З першим великим художнім текстомпідлітковою оповіддю «Кеди в небі» – Віталіна Макарик здобула 1 премію в номінації «Дорослі для молоді – 12–15 років» престижного літературного конкурсу «Молодої КороНації 2022». Як розповіла сама письменниця Віталіна Макарик, вона давно мріяла, щоб її книга «Кеди в небі» побачила світ саме у «Видавництві Старого Лева». У 2023 році вона була надрукувана накладом у дві тисячі примірників. У книзі розповідається про історію дівчинки-підлітка, чия мама вчиняє самогубство. Дівчинка бореться із безліччю випробовувань та викликів. Це історія про підтримку, дружбу та людей, які допоможуть пережити складні часи. Авторка поділилася: «В книзі багато молодіжного сленгу. В душі відчуваю себе підлітком, та й спілкування з п’ятнадцятилітньою донькою та її друзями допомагає розуміти їх».

Підліткова оповідь частково автобіографічна – тут можна зустріти описи міста Володимир, його площі, парку, місцевого кафе. Крім того, персонажі частково списані із реальних людей, які траплялися у житті письменниці.

Книжка перемогла в номінації «Дебют року в прозі» Топу найкращих дитячих та підліткових видань 2023 року Простору «БараБука».

На даний час письменниця працює над молодіжним романом – поєднанням міського фентезі на основі легенд Володимира та своєрідного квесту на знання історії Волині.

Віталіна Макарик радить читати книги Ольги Купріян, Галини Ткачук, Наталки Довгопол, бо вони уміють писати на важливі теми легко та з гумором.

Із спілкування дізналися, що з короткою прозою письменниці працювати багато легше, ніж з великими текстами, літературним кумиром для Віталіни є Юрій Андрухович, та чому вона називає себе літературною відьмою...

PS. Книга «Кеди в небі» Віталіни Макарик є у нашій бібліотеці. Запрошуємо до читання!

Анонс. 15 березня презентацію книги Віталіни Макарик «Кеди в небі» планується провести у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва.


 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар