середа, 24 травня 2023 р.

Онлайн-конференція «Міська бібліотека у Празі – бібліотека нового покоління» (Městská knihovna v Praze je knihovnou pro všechny nové generace)

24 травня в межах Фестивалю «SVOBODA. Празька весна» та фокус-теми: «Україна ‑ Чеська республіка: міжнародні проєкти» взяли участь в онлайн-конференції на платформі ZOOM «Міська бібліотека у Празі – бібліотека нового покоління» (Městská knihovna v Praze je knihovnou pro všechny nové generace), яку організувала Державна бібліотека України для юнацтва. Спікерка заходу – Юлія Русецька (Iuliia Rusetska), координаторка акцій для українців, працівниця методологічного відділення Міської бібліотеки в Празі. Модераторка заходу Катерина Тишкевич, завідувачка науково-методичного відділу ДБУ для юнацтва.

Міська бібліотека у Празі – це 44 бібліотечні відділення, розташовані по всьому місту, які пропонують широкий спектр послуг та заходів, багатьма з яких можна користуватися безкоштовно, без реєстрації. Для зареєстрованих користувачів пропозиція послуг ще ширше і включає не тільки можливість брати книги, але і ряд інших можливостей, таких як творча діяльність або користування комп’ютером. Центральна бібліотека розташована на Маріанській площі, недалеко від Староміської площі і станції метро Staroměstská. Там, де немає відділень, працюють пересувні бібліотеки, так звані бібліобуси.

Читачем може стати будь-хто, в тому числі мігранти, які проживають у Чехії легально. На сайті mlp.cz/akce можна дізнатися, де знаходиться окремі відділення, що бібліотека пропонує, а також як зареєструватися.

Вразили інтер’єри та зонування відділень (побочок), яскраві вивіски, системи резервування, оплати та повернення літератури, огляд послуг, які бібліотеки надають безкоштовно всім незареєстрованим відвідувачам:

·     щоденні газети, періодичні видання, книги – можливість читання на місці (чеською та іноземними мовами, особливо англійською, російською, українською та польською)

·     wi-fi

·     можливість самонавчання в тихому місці

·     електронні книги чеською та англійською мовами – e-knihovna.cz

·     електронний доступ до чеських та іноземних газет і журналів – програма PressReader у Центральній бібліотеці (pressreader.com)

·     публічні заходи: лекції, майстер-класи, дитячі програми, кінопокази, концерти тощо. Актуальний список можна знайти на сайті mlp.cz/akce. Більшість заходів є безкоштовними, але фільми, концерти та деякі майстер-класи, де використовується матеріали, платні.

·     репетиторство для дітей іноземців та інші заходи для іноземців (наприклад, розмовні курси) – більше інформації можна знайти на сайті бібліотеки або в окремих відділеннях

·     приміщення для різноманітної діяльності.

На сайті e-knihovna.cz можна безкоштовно завантажити понад 1700 книг. Там знайдемо чеську та зарубіжну художню літературу, детективи, дитячі книги, в тому числі для шкільного читання, п’єси та поезію. Книги доступні у трьох форматах, придатних для читання на мобільних телефонах, планшетах, комп’ютерних моніторах та електронних книгах.

PS. А ще чеські колеги щиро вболівають за долю України, бажають нам Перемоги та Миру. 






























Немає коментарів:

Дописати коментар