вівторок, 9 квітня 2024 р.

Журфікс «Роми Волині: історія та культура»


    8 квітня, у Міжнародний день ромів, представники громадської організації зібралися на спілкування у бібліотеці для юнацтва. Журфікс «Роми Волині: історія і культура» дозволив підняти важливі теми інтеграції ромів у громадське та культурне життя Волині, отримання професійної освіти, розвиток їх підприємницької діяльності.

    У спілкуванні взяли участь завідувач сектору з питань релігій і національностей Департаменту культури, молоді та спорту Волинської ОДА Василь Гайдук, заступниця голови громадської організації «Терне рома» Галина Сіладі, заступниця голови громадської організації «Українського товариства пам’яток історії і культури», представниця «Українського центру вивчення історії Голокосту» Іраїда Майданець, директорка Ківерцівського краєзнавчого музею Оксана Сущук, працівники бібліотеки.

    Про життя ромів у сучасний період розповіла Галина Сіладі: «Багато виїхало за кордон, чоловіки до війни, а жінки із дітьми – під час війни. 20 чоловіків з нашої Скобелківської громади служать в різних регіонах на війні».

    Іраїда Майданець розповіла про дослідницький проєкт «Зневажений геноцид», який триває в області вже декілька років. Проєкт має на меті змінити ставлення до ромів, як етнічної спільноти, та подолати ксенофобію. Для цього налагодили міжнародну співпрацю німецьких та українських неурядових установ. На Волині в період Другої світової війни вбили щонайменше тисячу ромів, які жили у Камінь-Каширському, Ратнівському, Ковельському, Локачинському та Горохівському районах. Ця жахлива сторінка історії нашого краю залишається маловідомою для загалу.

    Дослідниця пригадала одну із найвідоміших ромських поетес Броніславу Вайс «Папушу» (1908-1987). Про неї відомо, що вона сама навчилася грамоті будучи підлітком. З 1962 року вона була членом Спілки польських письменників. Авторка збірки віршів «Пісні Папуши» (1956) 25 разів видавався в Польщі. У місті Гожув-Великопольський їй поставлено пам’ятник. Біографія Папуши лягла з основу сюжету вистави «Ромська муза», поставленого театром «Романс». Її ім’ям названа одна з премій ромськомовної літератури. Найдовший вірш Папуші «Криваві сльози – як ми потерпали від німецьких солдатів на Волині (у 1943 і 1944)» розповідає, як роми з роду Вайс переховувались у волинських лісах. Змучені холодом і голодом та охоплені жахом, вони залишили напризволяще всі свої речі, крім музичних інструментів.

    Оксана Сущук продемонстувала присутнім фільм «Танець пам’яті», відзнятий Волинським телебаченням, який розказує про драматичну історію знищення громадян ромської національності в селі Видерта Камінь-Каширського району. Історія щемлива й повчальна і знайшла свого вдячного та зворушеного глядача навіть через роки.

    Василь Гайдук, як представник влади, запропонував учасникам організацію зустрічей, тренінгів-навчань задля сприяння у втіленні їх підприємницьких та культурних проєктів. Культура ромів, як і їх мистецтво, дуже різноманітна та багата. Це пов’язано, в першу чергу, із колоритною історією ромів, яка сформувалася через постійні міграції та поширення територіями багатьох країн і складністю етнічного складу цієї групи.














Немає коментарів:

Дописати коментар