понеділок, 1 квітня 2024 р.

«СТУДІЯ АКТИВНИХ ГРОМАДЯН» НА ВЕСНЯНИХ КАНІКУЛАХ У БІБЛІОТЕЦІ

З 25 по 29 березня на весняних канікулах у бібліотеці тривала робота «Студії активних громадян». Програма занять передбачала ігри, тренінги, безпекові зустрічі, майстер-класи, екскурсії тощо.

У перший день разом з Любов Фрадинською познайомились та згуртувались у ігровій формі. Тренінгову гру «На емоціях» провела для учасників Валентина Романишина: підлітки вчилися висловлювати свої почуття, пригадували ситуації, в яких виникали певні емоції та спробували розпізнавати їх у інших. У підсумку школярі розповіли про те, як змінились їхні відчуття з початку спілкування до завершення. Руханками та чаюванням закінчився перший день канікул у бібліотеці.

26 березня, у другий день, Любов Фрадинська та патрульні поліцейські Олександр Брись та Олександр Таровський провели інтерактивну бесіду про булінг «Ми всі різні, ми всі – рівні». Розмовляли про булінг і, як йому протидіяти. Усвідомили, що булінг може завдати серйозної шкоди психічному та емоційному стану потерпілого: призвести до стресу, тривожності, втрати самооцінки та навіть до депресії. У цій ситуації, окрім кривдника, є ще спостерігачі, участь яких також найнебезпеча, бо вони підігрівають активність кривдника своєю увагою. Поліцейські розповіли, що робити у критичній ситуації.

Після руханки взяли участь у безпековій зустрічі з піротехніками «Не чіпай! Не підходь! Повідом службу порятунку», яку модерувала Валентина Романишина. Про вибухонебезпечні предмети школярам розповідали сапери Групи піротехнічних робіт ДСНС у Волинській області Медведчук Руслан, Голота Микола, Мельничук Тарас. Учасники зустрічі дізналися, що необхідно робити, коли знайшли підозрілий предмет і якими знаками і табличками позначаються заміновані ділянки. На стендах побачили існуючі види вибухівок. Піротехніки детально відповідали на численні запитання присутніх, дозволили приміряти спорядження. Усі разом сфотографувалися біля службової машини. Було пізнавально та корисно.

Третій день, 27 березня, став днем релаксу. Арт-терапевтичні практики для студійців провела Діана Майко. В процесі застосовували нестандартні підходи до створення зображення. Цей вид мистецтва дозволяє використовувати свою уяву, досліджуючи нові форми та кольори.

З аромопсихологом Тетяною Хрищук школярі знайомилися з ефірними оліями, досліджували аромати лаванди, гвоздики, лимона, мяти. Оскільки апельсинові пахощі повязуються з сонцем, студійці малювали його жовтими, помаранчевими кольорами. Під час занняття непомітно відбувалась терапія, що спонукала підлітків до аналізу себе і своїх дій.

Міні-тренінг «Мистецтво діалогу» провела Валентина Романишина. На прикладі жирафа та шакала дізнавалися про те, що таке ненасильницьке спілкування та «мова життя».

28 березня, у четвертий день у «Студії активних громадян»,  волонтерили у Луцькому зоопарку. Носили зрізане гілля верблюдам, козам та іншим жителям зоопарку. Попрацювали хоча не довго, та все ж дружно. Директорка Людмила Денисенко подякувала дітям за активність та підкреслила, що тут завжди потрібні дбайливі руки, бо тварин щодня потрібно годувати, доглядати, турбуватися про них.

29 березня, пятий і заключний день, провели на фабриці виробника іграшок компанії «Тигрес». У захваті були не лише діти, а й дорослі, бо побачили чимало нового, цікавого, корисного.

Саме таким поєднанням нового, цікавого та корисного відзначалися усі дні «Студії активних громадян». Тому вдячні батьки у чаті «Студії» писали: «Дякуємо за чудові весняні канікули наших дітей».









 

Немає коментарів:

Дописати коментар