неділю, 5 квітня 2020 р.

ЯК НЕ ВТРАТИТИ ЧИТАЧА ЗА ЧАС КАРАНТИНУ: РЕЦЕПТИ ВІД КОЛЕГ-БІБЛІОТЕКАРІВ


Під час карантину бібліотеки продовжують працювати в режимі онлайн, пропонують дистанційні довідки та консультації, доступ до електронних каталогів, архівів документів та віртуальних виставок.
Наукова бібліотека Національного університету «Києво-Могилянська академія» пропонує власні ресурси та послуги на період карантину (https://library.ukma.edu.ua/index.php?id=760) та перелік посилань на безкоштовний доступ до ресурсів, досліджень COVID-19 та серію вебінарів EBSCO. Так, Кембриджський університет (University of Cambridge) з огляду на карантинні обмеження відкрив доступ до понад 700 підручників (textbooks) з різних напрямків. Доступ відкрито до 31 травня 2020 р. Cambridge University Press (https://library.ukma.edu.ua/index.php?id=single&no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=1223).
Соломія Головіна у дописі «"Театри, музеї та бібліотеки на дивані". Як не нудьгувати львів’янам на карантині» на львівському порталі рекомендує онлайн-заходи та хештеги публічних бібліотек (https://drive.google.com/drive/u/3/folders/186-9cq897C0MUmzPRZYbGVfm5G0Cyg7n).
Херсонські бібліотеки також перейшли в режим онлайн і активно інформують щодо різних тем, а також пропонують чимало цікавинок та фішок. Які саме? Дізнайтеся з огляду Євгенії Вірлич на кавун.city «Інтерактиви, корисна інформація, розсилки та гумор: як працюють херсонські бібліотеки в карантин» https://kavun.city/read/misto/72764/interaktivi-korisna-informaciya-rozsilki-ta-gumor-yak-pracyuyut-hersonski-biblioteki-v-karantin
Онлайн тест на знання нового правопису української мови пропонує Запорізька обласна бібліотека для юнацтва http://younglibzp.com.ua/test-na-znannya-novogo-pravopisu-ukra%d1%97nsko%d1%97-movi/
Карантин – час нових можливостей для читачів Одеської національної наукової бібліотеки. В центрі «Вікно в Америку» з 2009 року існує літературний дискусійний клуб «Literature Discussion Club». Його відвідують всі, хто потребує вдосконалити свої навички розмовної англійської. Під час карантину відкрита група на фейсбуці. проходять онлайн зустрічі у вигляді скайп конференцій, які модерує Дмитро Смірнов, керівник клубу на волонтерських засадах. Плануються зустрічі кожний четвер о 19:30. Усі бажаючі запрошуються до обговорення прочитаного короткого оповідання американських авторів англійською мовою. На зустрічі 2 квітня було обговорення відомого оповідання Рея Бредбері «The Last Night of the World» («Ніч перед кінцем світу»). Учасники відповідали на запитання автора. Що трапиться, якщо ми дізнаємося, що завтра кінець світу? Що ми будемо відчувати, що ми будемо робити, чи напишуть про це в газетах? Несподівані запитання, але ще більш несподіваними були думки – позитивні та обнадійливі (http://odnb.odessa.ua/view_post.php?id=2776).
Наші польські колеги вже думають про те, як до бібліотек повертатимуться читачі. І книги. Подаємо переклад рекомендацій Бібліотеки Народової про роботу з книгами, які під час епідемії коронавірусу перебувають в користуванні читачів бібліотек.
Вірус SARS-CoV-2 може вижити деякий час (до 5 днів) поза організмом людини, тому можливе також поверхневе зараження паперових документів. Рекомендується застосовувати наступні правила поведінки з бібліотечними книгами, що повертаються читачами до фондів бібліотек:
• книги, які повертаються читачами, бібліотекарі повинні приймати в латексних або нітрилових рукавичках;
• необхідно обмежити прямий контакт з екземпляром до його ідентифікації;
• заборонено дезінфікувати повернені видання дезінфікуючими препаратами на основі миючих засобів та спирту;
• прийняті екземпляри повинні бути на карантині протягом від 10 днів до 2 тижнів;
• необхідно дезінфікувати поверхні, що контактують з поверненими документами, мити їх миючими чи дезінфікуючими препаратами, що містять спирт у мінімальній концентрації 60%;
• у випадку підтвердженої інфекції коронавірусом SARS-CoV-2 серед працівників, які контактували з документами бібліотечних фондів, необхідно запровадити карантин від 10 днів до 2 тижнів і виключити використання частини фонду, з якою мав контакт цей працівник;
Вилучення з використання всіх примірників, повернених після закінчення особливого періоду роботи бібліотек, [«карантину»], повинен забезпечити безпеку роботи бібліотекарів. (Źródło: Biblioteka Narodowa) (https://odb.km.ua/?dep=2&w=show_news&dep_up=3&dep_cur=19&news_id=1145).
Лайфхаки від бібліотеки ЧНУ імені Петра Могили: «Як використовувати вільні хвилини під час карантину» (https://chmnu.edu.ua/lajfhaki-vid-biblioteki-chnu-imeni-petra-mogili-yak-vikoristovuvati-vilni-hvilini-pid-chas-karantinu/).
Під час вимушеної ізоляції для Волинської обласної бібліотеки для юнацтва важливо зберігати зв'язок з постійними користувачами, а також залучати нових прихильників. Тому ми активно спілкуємося з читачами в блогах, соціальних мережах https://www.facebook.com/Volyn.Youth.Library/, підтримуємо бібліо-челендж, який розпочала Волинська обласна бібліотека для дітей, пропонуємо #ТОП10книжокдлячитання, нові майстер-класи, позитивні світлини #bibliowindows та навіть ... їстівний торт від головної бібліотекарки науково-методичного відділу Мирослави Будчик, про який розповів «Таблоїд Волині» (https://volyn.tabloyid.com/smak/u-volinskii-bibliotetsi-ziavilasia-yistivna-kniga-foto) і ще багато цікавого. Для тих, хто працює над курсовою чи дипломкою, бібліографи продовжують надавати послугу із добору літератури та редагування готових списків до робіт онлайн. На час карантину ця послуга – БЕЗКОШТОВНА!
Бажаємо всім здоров'я та доброго настрою!
Залишайтесь з бібліотекою!

3 коментарі: