четвер, 21 травня 2020 р.

Онлайнова конференція «Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19»

 
19 травня 2020 р. працівники нашої бібліотеки взяли участь у онлайновій конференції «Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19», яку провели ВГО Українська бібліотечна асоціація та Український інститут книги. Вона пройшла на платформі ZOOM та паралельно транслювалася на сторінці ВГО Українська бібліотечна асоціація у Facebook. Для участі в події зареєструвалося понад 1300 осіб, учасниками було понад 1000.
В програмі конференції було передбачено 3 сесії:
Сесія 1. Безпека користувачів та бібліотекарів: умови виходу з карантину
Сесія 2. Сервіси бібліотек у дистанційному режимі
Сесія 3. Процедури відбору, придбання та розподілу книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів у 2020 р.
Чудові виступи та презентації надали головний бібліотекар Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Марина Адаменко, завідувачка науково-методичним відділом Львівської обласної наукової бібліотеки Олена Шматько, генеральна директорка Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова та інші колеги.
Досвідом роботи онлайн, використання цифрових ресурсів й віртуальних сервісів під час пандемії ділилися провідні бібліотеки України. Було дуже цікаво та пізнавально. Є над чим подумати та впровадити у роботу.
Ось лише декілька цитат із звіту про подію на сайті УБА:
Конференція продемонструвала нашу професійну згуртованість і відкритість до змін: ми радісно віталися, ділилися досвідом та побажаннями, обговорювали важливі питання, робили висновки і наразі продовжуємо переформатовувати нашу роботу та креативити.

Бібліотеки України вже розпочали поетапний вихід з карантину. Так, з 4 травня Публічна бібліотека імені Лесі Українки міста Києва надає послугу видачі книжок з відділу абонемента за попереднім замовленням користувачів. Бібліотекарі підбирають книги, пакують їх у поліетиленові пакети і практично безконтактно видають їх користувачам через вікно приміщення абонемента. Так само безконтактно здійснюється повернення книжок – через вуличний бокс, який вже декілька років функціонує у бібліотеці. Побачити, як це відбувається, ви можете на сайті бібліотеки та її сторінці у Facebook.
Стовідсоткові «плюси», які бібліотеки отримали від активної пропозиції дистанційного обслуговування, – це значне розширення кола користувачів бібліотек, вихід за межі своєї власної громади. Дистанційна робота підштовхнула бібліотекарів замислитися над збільшенням дистанційних послуг через сайти бібліотек, сторінки у соцмережах тощо. Користувачі, особливо молодь і діти, виявилися абсолютно готовими до дистанційних форматів. Навіть більш готовими, аніж самі бібліотекарі. Розширюють наші можливості й цифрові продукти Українського інституту книги, Українського інституту національної пам’яті, інших установ і видавництв.
Отже, для успішного функціонування бібліотек знову актуалізувалася потреба мати в кожній бібліотеці комп’ютерну техніку і швидкісний доступ до Інтернету. Саме це зараз потрібно використовувати як незаперечний аргумент у нашій адвокаційній діяльності з органами центральної влади та місцевого самоврядування.
Відеозапис онлайнової конференції «Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19» дивіться тут.

Презентації спікерів конференції доступні тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар