вівторок, 3 грудня 2019 р.

Навчання на тему «Шкільна бібліотека Нової української школи: реалії та перспективи»


28-29 листопада у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва відбулись навчання бібліотекарів шкіл області, слухачів курсів Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти (ВІППО), на тему «Шкільна бібліотека Нової української школи: реалії та перспективи».
Відкрила навчання директорка Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Алла Єфремова, яка окреслила нові виклики та можливості, що постають перед бібліотечною спільнотою в період децентралізації.

Тему «Академічна доброчесність: практичний вимір для шкільних бібліотек» висвітлила завідувачка сектору реєстрації користувачів Руслана Тимощук: «Виховання порядності, дотримання правил цитування та бібліографічного опису особливо важливі для школярів, адже вони є тим наріжним каменем, який складає фундамент внутрішньої гармонії людини, стійкість її характеру та послідовність морального образу». Змістовні презентації розкрили шляхи та методи формування у суспільстві культури академічної доброчесності та запобігання її порушенням.

Презентацію інформаційного методико-бібліографічного дайджесту «Бібліотека Нової української школи» провела завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Надія Ількевич. Вона розкрила можливості електронних бібліографічних баз даних Волинської обласної бібліотеки для юнацтва на підтримку навчально-виховного процесу.

Про резерви та перспективи щодо поліпшення іміджу книгозбірні в процесі трансформації бібліотек розповіла завідувачка науково-методичного відділу Зоя Корчинська.

Під час практичних занять з систематизації документів завідувачка відділу зберігання та реставрації бібліотечних фондів Світлана Єгорова допомогла усвідомити важливість питання впровадження УДК в практику роботи бібліотек.
Про нові форми роботи згідно вимог часу розповіла завідувачка відділу читальний залів Тетяна Швай. Чималий емоційний вплив справив на колег літературний круїз «Хай буде мир, хай більше не горить у пеклі війн твоє життя, людино!» Шкільні бібліотекарі взяли до свого виховного арсеналу сценарій заходу та відеоматеріали до нього.
Методист відділу виховної роботи ВІППО Наталія Романюк підсумувала навчання та наголосила: «Сучасні шкільні бібліотекарі у співпраці з колегами із публічних бібліотек здатні стати лідерами інформаційно-комунікаційного впливу, які розвивають та підтримують творчий потенціал учнів, проєктну діяльність вчителів, володіють новими інформаційними технологіями, інтерактивними формами промоції читання. Саме такі фахівці необхідні Новій українській школі. За ними – майбутнє».

Немає коментарів:

Дописати коментар